BETALA MED KLARNA | FRAKTEN INGÅR

TOMMY MILDE

Vandring/Outdoor

”Gröten är perfekt proviant – sommar som vinter. Lätt att ha med sig på dagsturer”

Vandring som semesteraktivitet har blivit poppis under pandemin till den grad att det har blivit en folkrörelse. – Vandring med tält ger dig friheten att välja vackra platser och hitta din egen ocean. Vad DU tycker är vackert. Jag gillar Kalfjället ovanför trädgränsen. Finns andra som föredrar en badstrand. Alla har ett eget behov vad de vill se och uppleva – det är det bästa med tält, säger vår ambassadör och äventyraren Tommy Milde.

Tommy Milde är chef på ett stort industribolag och bosatt i Malmköping som ligger mellan Nyköping och Eskilstuna i Sörmlands hjärta. Tommy med passion för jakt och fiske – vandring på sommaren och turskidor vintern, flyttade från Stockholm för att han ville komma ut i lugnet. Bort från stressen och nära naturen. Nu bor han i sitt paradis med Sörmlandsleden utanför dörren.

Varför tror du att vandring har blivit så stort?
– Under pandemin när många började arbeta hemifrån försvann den naturliga cykelturen eller promenaden till jobbet. Jag tror att det är avsaknaden på vardagsmotion och känslan av instängdhet som lockar gemene man ut i vandringslederna. Soffpotatisen har fått tummen ur. Att de svenska fjällen fantastiskt vackra, gör ju inte upplevelsen sämre!

Om man sugen är sugen på att fjällvandra och aldrig gjort det tidigare. Hur ska man tänka då… Har du några konkreta nybörjartips?

  1. Börja med hemmaleden. Jag tycker man ska börja med hemmaleden och vandra smart i anpassad terräng och utrustning. En bra utrustning är A och O viktig, en viktig del av äventyret är att lära känna din utrustning innan du ger dig ut i fjällen.
  2. Lär dig karta och kompass. Vi är så digitala i dag att tekniken gör oss sårbara. Mitt råd är att lära dig karta och kompass, den gamla tekniken. Dimma och oväder kan uppstå och vad gör du då om mobilen laddar ur?
  3. Välj vandringsleder. Ett annat tips är att kolla upp vandringsleder runt om i Sverige. En vandringsled är säkert, väl markerat och tillvänt.
  4. Fjällstationer i fjällen. Om man är ovan vid tält men ändå vill vandra så är svenska fjällen med fjällstationer och fjällstugor att föredra. Det finns flera där man kan vandra mellan stugor och äta, vila och må gott. Som t.ex. Jämtlandstriangeln och Skidorter Bydalen, Vålådalen och Storulvån. Man kan göra dagsturer i jämtlandsfjällen och Abisko vilket är starten på Kungsleden.

Hur tänker du med proviant och varför gillar du gröten?
– Utöver den fantastiska smaken gillar jag förpackningen. Den är lätt att packa ner och enkel att blanda till. Jag brukar plocka bär i skogen och koka gröten i kåsa. Jag äter gröten till frukost eftersom den är lagom portion att vandra på. Jag mäktar inte med för stora morgonmål. Jag är ganska kräsen gällande torrförpackad mat men tycker att gröten är svinbra. Särskilt då paketet är litet eftersom man inte vill släpa på en massa onödig vikt. Gröten är perfekt proviant -sommar som vinter. Lätt att ha med sig på dagsturer.

Följ Tommys äventyr här:

Tommys Instagram >>